Digitális pedagógia
Ezen az oldalon olyan IKT alkalmazásokat lehet találni, melyek segítséget jelenthetnek a saját digitális tananyagaink elkészítésében.

Akinek ötlete, anyaga van csatlakozzon!!

Microsoft Photo Story3


Az ingyenes szoftver IDE KATTINTVA letölthető. Nagyszerű lehetőséget biztosít a digitális fényképeink összefűzésére egy video-clipp szerű bemutatóvá. A képek alá szöveget, vagy zenét is tehetünk
Osztálykirándulási vagy egyéb iskolai eseményről készült képeinket folyamatosan vetíthetővé tehetjük .


EclipseCrosswordA kersztrejtvény szerkesztő szoftver IDE KATTINTVA letölthető. A szoftver angol nyelvű, de néhány perc alatt így is rájöhetünk a használatára. Bármilyen nyelvű keresztrejtvény szerkeszthető, csak meg kell adni a szavakat és a hozzá tartozó meghatározásokat. A keresztrejtvény összerakását a szoftver elvégzi.
Nagyon jól használható szótanulásban, fogalmak definíciók ismétléskor ( idegen nyelvek, fizika, történelem stb.)


Orbit Downloader


Segítségével video clipp-ek , animációk, hanganyagok tölthetők le.
A szoftver IDE KATTINTVA letölthető.
Segítségével az órai tananyagunkat érdekesebbé tudjuk tenni egy-egy video clipp beillesztésével.
Kifejezetten jó segítség lehet a nyelvtanításban.


AVI Trimmer


Video szerkesztő szoftver IDE KATTINTVA letölthető. Segítségével a letöltött video filmjeinket tetszés szerint darabolhatjuk. A túl hosszú vagy szükségtelen részleteket egyszerűen kivághatjuk. Így akár néhány perces clipp-eket is szerkeszthetünkVideo Joiner


Különböző video fájl formátumokat tudunk átkonvertálni és összeilleszteni ( AVI, MPEG,WMV,MP4, FLV ). Aki már próbálkozott a különböző formátumú video fájlok kezelésével az nagyra fogja értékelni ezt a IDE KATTINTVA letölthető szoftvert.DebugMode Wink


Segítségével preztentációt tudunk készíteni, hogyan használjunk egy szoftvert. Le tudjuk fényképezni a képernyőt pillanatról pillanatra, ahogy az egeret mozgatjuk. A képernyő pillanatnyi állapota nyomon követhető, mintha egy video volna. A bemutató hangalámondással is ellátható, így teljesen önálló tanulási lehetőséget biztosít.

Az ingyenes szoftver IDE KATTINTVA letölthető


dotSUB


A weblapon videoink feliratozását tudjuk elkészíteni. IDE KATTINTVA regisztrálnunk kell. Ezután regisztrálnunk kell. Feltöltjük a video-t, ez hosszabb időt is igénybe vehet. E-mailt kapunk a befejezésről. Ezután elkészítjük az eredeti nyelv szövegének begépelését.

Ezt követheti a fordítás. Nyelvtanuláshoz a feliratkészítés nagy segítség, de hosszabb video esetében nagyon időigényes.


ESLvideo


A weblapon regisztránunk kell IDE KATTINTVA. Ezt követően a feltöltött videohoz teszt készíthető.

Elsősorban nyelvtanuláshoz, szövegértéshez nagyon hasznos. A regisztráció után nagyon sok kész tesz is rendelkezésre áll.


PREZI


A hagyományos Power Piont prezentációhoz képest tejesen más stílusú. Nagyon alkalmas a figyelem fenntartására. Nagy erőssége, hogy flv kiterjesztésű videok is feltölthetők. A használathoz regisztrálni kell. Ha iskolaként resgisztrálunk igen nagy tárhely áll a kész prezik tárolására. A kész przentációk tömörítve elmenthetők, és internet csatlakozás nélkül is lejátszhatók. IDE KATTINTVA regisztrálhatunk.delicious


Egy nagyon biztonságos könyvjelző. A web címeket egy központi szerveren tárolja. A beírt címekhez bármikor bárhonnan, ha van internet hozzáférésünk elérhetjük. Nagy mennyiségű cím tárolására kiválóan alkalmas.A címeket címkézni lehet, így könnyen kereshetők témakörök szerint. A használathoz regisztrálni kell IDE KATTINTVA.

Ingyenes képadatbázis


Az angol nemzeti oktatási hálózat több ezer ingyenesen letölthető kép , vido és hang adatbázisa. Nemcsak nyelvoktatáshoz használható. IDE KATT INTVA használhatjuk legálisan.

Filmhiradók online


1912 és 1949 közötti időszakról találhatunk filmhíradókat. A történelem oktatáshoz nagy segítség lehet. A filmeket idő, esemény, hely és személy szerint is lehet keresni. IDE KATTINTVA a weblap elérhető.

Egyszerű osztályozás


Angol nyelvű szöveges dolgozatok pl. esszék, riportok osztályozását segíti. Nem kell regisztrálni, letölteni sem kell semmit. A szöveget csak egyszerűen feltöltjük és elindítjuk az ellenőrzést. A plágiumot is felismeri. IDE KATTINTVA indíthatjuk a munkát.

Tematikus videók


A You Tube hatalmas mennyiségű videofilmet tartalmaz. Ezen az oldalon megpróbáltak kb. 80 000 filmet oktatási célra tematikusan rendezni. A weblap IDE KATTINTVA

Dalszövegek angolul


A dalok címét beírva ezen a weblapon IDE KATTINTVA angol nyelven megkapjuk a dalszövegeket.

Hot Potatoes (interactive tesztkészíő szoftver )


A szoftver segítségével könnyen készíthetünk interaktív teszteket. A különböző teszttípusok egy feladatlapon belül keverhetők. IDE KATTINTVA a szoftver több nyelven letölthető. A teljes használatához regisztrálni kell, ami ingyenes.

Pointofix


A szoftvert IDE KATTINTVAaz aktuális képernyő felületünket tintafelületté alakítja. A felületre tetszés szerint írhatunk, vagy jeleket tehetünk a legördülő menüből választva. Ezek törölhetők, vagy el is menthetők. A szoftver kiválóan alkalmas interaktív táblán való alkalmazásra.

Sok angol feladat egy helyen


A weblapon rengeteg angol feladat található különböző témákban, és különböző szinteken. Az interaktív feladatok kiválóan alkalmasak interaktív táblás használathoz, a videók pedig beszédértés gyakorlására. A weblap IDE KATTINTVA elérhető.

Angol lakások a 12.századtól napjainkig


A Guardian interaktív melléklete az angol házak, lakások jellegzetességeit mutatja be. A diákok könnyen használhatják. Csoportmunkában egy-egy koron dolgozhatnak, majd egy idővonalon összefoglalhatják a jellegzetességeket. Idővonal a SMART Notebook szoftverrel interaktív táblán készíthető. A weblap IDE KATTINTVA elérhető.

Szókereső készítő


A keresett szavakat csak begépeljük egymás alá a táblázatba. Kiválasztjuk a rács méretét és a szoftver pillanatok alatt elkészíti a táblázatot, a szavakat különböző irányokba beillesztve. Szükség esetén a megoldás is megjeleníthető. Nagy előny, hogy a magyar ékezetes betűket is felismeri. A kész táblázat nem menthető, de képernyő fényképezéssel képként tárolható. Interaktív táblára kivetítve, a kijelölő toll használatával izgalmas órai feladat lehet. A weblap IDE KATTINTVA megnyitható.

Feleletválasztós teszt készítő


Rendkívül egyszerű feleletválasztós teszt készítő szoftver. Angol, vagy német nyelven tölthető le, de a magyar segédszoftver letöltésével a program magyar nyelven fut. A magyar ékezetes betűket felismeri. Jól használható óra elején, vagy végén ismétlésre. A szoftver IDE KATTINTVA letölthető.

Ingyenes online helyesírási szótár


Magyar helyesírási szótár nagyon egyszerűen kezelhető, csak be kell gépelni a keresett szó. Sok egyéb érdekességet is tartalmaz, pl. az önéletrajzban előforduló hibák. A weblaphoz csatlakozhatunk IDE KATTINTVA

Memory Game Maker


Kártya párokra felírt szavakat kell összepárosítani, úgy hogy a kártyák elfordulnak. Emlékezni kell, hogy hol vannak a párok. IDE KATTINTVA a weblapról a program letölthető

Sentence Game Maker 1.4


Hiányos mondatokat (gap filling) készíthetünk a programmal, mely IDE KATTINTVA letölthető.

Kép montázs szerkesztő.


Regisztráció után a keresőbe be kell írni „autocollage”

Fizika


http://www.walter-fendt.de/ph14hu/
http://phet.colorado.edu/en/simulations/category/new
http://www.animations.physics.unsw.edu.au/mechanics/
http://phys23p.sl.psu.edu/phys_anim/Phys_anim.htm
http://sdt.sulinet.hu


Zipernowsky.hu ©03-20 - [contact: zkmsz@zipernowsky.hu]